Welke bewerkingen doen bij onderwerken groenbemester?
Vandaag een velddemo bijgewoond over het onderwerken van een groenbemester. Hier gaven ze aan dat dit al had moeten gebeuren en dat het nu al te laat was. Wanneer de omstandigheden het toelaten moet je een bewerking inzetten werd er gezegd. Nu zijn dit mooie uitspraken maar zie ik vanuit de praktijk andere dingen voorkomen.Ik werk zelf bij een melkveebedrijf waar we afgelopen jaar hebben onder gezaaid met Italiaan raaigras op twee maispercelen. Na tegenvallende gras oogst gekozen om 1 perceel na te zaaien met italiaans en 1 perceel met snelle lente rogge. Onderwerken komt dus te laat volgens de theorie. Bewerkingen die wij doen zijn frezen, bemesten, ploegen en dan maiszaaien.
Hoe werken jullie de groenbemester onder? Wanneer werken jullie de groenbemester onder? Groenbemester op maisland door onderzaai of na oogst gezaaid? Wat is er gezaaid? Wat is de opkomst?
Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord
Heb je nog maïshakselaar foto's of video's uit de oude doos! Help mee!
Op maishakselaars.nl plaatsen we elk jaar opnieuw duizenden foto's van de maisoogst.
Meld je eenvoudig aan voor deze website en maak elke week opnieuw kans op een geldprijs! De 5 meestbekeken van de week worden namelijk beloond!
Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste reactie
Reacties
Deed altijd dood laten spuiten, maar dit jaar voor het eerst alles gefreesd.
Frezen heb ik op hetzelfde moment gedaan als ik normaal deed spuiten, en dat is rond half februari.
Voordeel van het spuiten was dat je er dan ook echt vanaf bent, ben benieuwd hoe dat met het frezen gaat, ben er sinds het frezen ook niet meer geweest, maispercelen liggen hier op de veldkavels.
Hier in de buurt zie je ook veel groenbemester ondergewerkt worden met een schijven eg.
Dat lijkt me ook het nadeel van een snede gras maaien voor het maiszaaien uit.
Wat je dan aan de ene kant aan voer binnenhaalt laat je aan de andere kant weer liggen...
Snelle kieming, goede bodembedekking. De eigenschappen van Japanse haver en gele mosterd liggen vooral bij het bestrijden van aaltjes.
tractorfan.nl/picture/1444188/
Heb nu ook een stuk huurgrond wat erg droog is. Die spuit ik altijd dood. Vreees hem daarna en trek hem nog een keer los met de cultivator los , daarna gaat daar de mais erin.
Ik spuit deze liever niet dood, maar omdat ik dit perceel niet ploeg ben ik bang dat de groenbemester sneller baas word dan de mais, en dat gaat weer ten koste van de mais.
Zijn er hier mensen die zonder ploegen de groenbemester wel kapot krijgen , zonder doodspuiten??
Alleen schijven eggen kan ook wel. Mits je er optijd bij bent en het kan. En een goede schijven eg die geen stroken gooit
Dit is hoe het land er na bewerking met de smaragd bij lag
tractorfan.nl/picture/1227307/
En deze foto is op gefreest land
tractorfan.nl/picture/1157990/
Dat het nu al te laat is zou ik me niet zo druk om maken, hier staat alle groenbemester ook nog en momenteel kunnen de pinken er mooi op weiden. Meestal werken we de groenbemester ongeveer tegelijk onder met het bemesten, dus zo rond half april. Hebben pas sinds een paar jaar een bouwlandbemester en daarvoor deden we het altijd eerst bemesten met de zodebemester en daarna pas onderwerken.
Al dat bewerken is allemaal leuk trekkerwerk, maar met een voorjaar als dit groeit het zo terug.