Video - Boer Emiel doet proef met volvelds mais zaaien

Boer Emiel heeft dit jaar op zijn grond een proef met volvelds mais zaaien gedaan, waarin hij bekijkt of de opbrengst van deze mais beter is.

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

Lees meer..

Nieuwsgrazer

Bijlages

(klik om te vergroten)

Afbeelding van gelinkte bron artikel

Reacties

+6
sil
Als je een eerlijk vergelijk wil maken, dan banen om en om volvelds, en gewoon zaaien, gaat tegenwoordig perfect met gps, dan kan je misschien iets zeggen, nu op verschillende percelen waardeloze conclusie. Jammer voor de moeite
+5
langeslagdiesel
@sil dit blijft om de paar jaar terug komen. Volvelds, delta, stereo, 37,5cm, meer zaadjes, minder zaadjes. Maar net wat jij schets. Dit alles binnen 1 perceel zonder bomen er omheen, zelfde grondslag, zelfde bemesting, zelfde bodemvoorraad, zelfde grondwaterstand. En dat alles binnen 1 perceel met rondom het zelfde slootwaterpeil. En dat meerjarig. Dan begint het op een vergelijk te lijken. Anders is het een loze kreet de ruimte in slingeren.
+3
huub
@langeslagdiesel proeven moet je eindeloos herhalen. Één proef is geen proef. Een strook regulier, een strook volvelds en dat tien keer.
+4
JappieJo
Ik doe nu 3 jaar alles delta, mijn conclusie is dat het weinig uitmaakt, het weer heeft een grotere invloed dan de manier van zaaien
weurding
Wel voor 1 oktober hakselen als je moet onderzaaien😋
+1
GerbertXL
Ik ben benieuwd hoe zit dit dan zaaien, volvelds word een lastig verhaal met een precisiezaaimachine lijkt mij.
+2
weurding
@GerbertXL zijn er al die een gewone zaaimachine hadden met een optiepakket maïs zaaien, meesten deden het paar jaar, geen opgang gevonden, me dunkt alles is de revue al een keer gepasseerd, delta, stereo, volvelds, duo en wat naam men ook bedenkt, meesten komen weer terug op gewoon 75cm, enkele op 50
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @weurding:
en wat naam men ook bedenkt, meesten komen weer terug op gewoon 75cm, enkele op 50

Juist, hier ook van die enthousiastelingen gehad, laaiend enthousiast, geweldig, bovengemiddeld, super,enz enz, Als je er een jaar later naar vraagt..... gewoon weer ouderwets gezaaid.
Heb zo al eens een dag shredlage aangereden(poging tot) nou, dat was DE uitvinding van de eeuw, dat jaar had hij volgens zeggen super gemolken, koeien waren in topconditie, zelfs mastitis was verleden tijd. jaar er op weer gewoon mais gehakseld......................Reden? shredlage was te duur, die paar tientjes per ha...
Loeideutz
@GerbertXL volvelds gebeurt ofwel met de kunstmeststrooier, ofwel met een graan zaaimachine. Grootste nadeel van volvelds zaaien is de verdeling. Bij 100000 korrels per Ha zijn dat er 10 per m2. En dat gaat niet lukken.
Elvis
@Loeideutz In Nieuw Zeeland zaaien ze voederbieten met strooier, staan er 5 per meter gaat best
spotmelker
@Elvis hoe oogsten ze die voerbieten dan? Of jagen ze de koeien er over? Stripgrazen?
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @spotmelker:
hoe oogsten ze die voerbieten

Heb aleens gezien dat ze pas bij het voeren uit de grond worden geschept met een zeefbak.
Dus geen rooier, geen opslag van gerooide bieten, maar vers uit de grond voeren.
Loeideutz
@jammermaarhelaas voederbieten staan minder diep dan de suikerbiet. Daarom een aangepaste afstelling van de rooier of een andere rooier. Scheppen met een zeef bak of iets dergelijks lijkt leuk, maar dan moet je al bijna zandgrond hebben, anders krijg je ze nooit schoon. @Elvis @spotmelker
+1
ambu954
@duitser Hier is dan toch al een voorbewerking aan vooraf gegaan De bieten liggen op de grond en niet meer in de grond
langeslagdiesel
@duitser je hoort vaak : je moet niet alles geloven wat er op internet staat. Daar hoort dit filmpje wel bij. Wanneer is het in november zo droog in het land als in dit filmpje?? Wintertarwe zaaien met de stofwolken rond de trekker kan ook. Maar meestal is het de kunst om drijfvermogen te creëren.
duitser
@langeslagdiesel denk niet dat het in Europa gefilmd is. Google maar eens op Rata beet bucket.

hans m
@duitser Nieuw Zeeland
PieterA
@duitser Wel een leuke methode!
+1
duitser
@PieterA idd. Elke dag even bak verse bieten halen. Dan is het loof ook nog waardevol. Maar of dat in een Europese herfst kan?
+1
weurding
@duitser verse boeren.... zijn ze er nog❓😂
+1
duitser
@weurding hopelijk wel 😁

Heb even veranderd
+1
Elvis
@spotmelker stripgrazen met bijvoeren. 2 balen stro en 2 kuil in een feeder en dan een paar meter per dag. Zij ook akker bouwers die koeien voor een vergoeding per dag in de winter op hun land hebben.
jammermaarhelaas
@Loeideutz

Wanneer je met een kunstmeststrooier "zaait", hoe krijg je die zaden dan diep genoeg in de grond? Nabewerken met een eg?
Loeideutz
@jammermaarhelaas Denk het.
Janfendt1958
@Loeideutz Denk eerder met een triltandcultivator. Eggen gaat denk ik niet diep genoeg.
jammermaarhelaas
Heb hier in de buurt volvelds gezaaide demovelden gezien, soms had je twee of 3 zaden bij elkaar liggen, en dus ook 2 of 3 planten op 1 plek, die kolven werden dan gewoon niet wat ze zijn bij planten die een stukje, zeg eens een keer 10 cm, van elkaar staan.
bio boer
Zie daar alleen maar bruine planten lijkt wel dorsmais 😅

Heb je nog maïshakselaar foto's of video's uit de oude doos! Help mee!

Op maishakselaars.nl plaatsen we elk jaar opnieuw duizenden foto's van de maisoogst.

Meld je eenvoudig aan voor deze website en maak elke week opnieuw kans op een geldprijs! De 5 meestbekeken van de week worden namelijk beloond!

Lid worden is heel eenvoudig!