Ruitzaai vermindert waterafspoeling en erosie

Loonbedrijf Keulers uit het Limburgse Beek zaait een perceel mais in volgens de ruitzaaimethode. Dat gebeurt om waterafspoeling en erosie te verminderen.
Bij ruitzaai wordt de mais gezaaid op een rijafstand van 37,5 centimeter in plaats van de gebruikelijke 75 centimeter. Daarnaast worden de planten optimaal verdeeld in de rij, zodat je een ruitpatroon krijgt. 'We zien dat door de betere plantverdeling er minder waterafstroming is', zegt regiobestuurder Bert Merx van de LLTB. 'Zuid-Limburg is een erosiegevoelig gebied en je wilt niet dat na een regenbui de grond in het dorp beneden ligt.'

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

Lees meer..

Nieuwsgrazer

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+2
MaxxuM4ever
Gewoon de gps uit en lekker slingeren dus. Dan stroomt het water ook een stuk minder makkelijk naar beneden.
+1
mf 6150
@MaxxuM4ever
Bijkomend voordeel: op een kromme regel staat meer
JD 6110
Zuid Limburg. Hier in de achterhoek is alles vrijwel vlak
Ritchie
@JD 6110

In de Achterhoek heb je ook wel erosie, maar dan meer door de wind.
huub
@Ritchie Daarvoor is het landschap niet open genoeg. Dat is meer iets voor polders en veenkoloniën.
grös
@huub
Kan me nog wel herinneren dat in het voorjaar hele sloten dicht stoven bij lelieland. Hier staat ook nog wel wat bos maar ook veel open landschap, bomensingels werden vroeger ook niet voor niks aangeplant, net als heggen, het had allemaal een functie.
Herbert
Voor afspoeling zie ik meer in zo'n stappenwiel wat om de halve meter oid een bultje zand bij elkaar trekt tussen de maisrijen. Heb je ook geen last meer van dichtgeslagen lagere delen in een perceel bij zware neerslag in korte tijd.
mike_v
Dat werkt alleen in een ruggenteelt @Herbert . Of wil je van het hele perceel een golfterrein maken?
+1
Herbert
@mike_v ik denk tussen de maisrijen ook al wel. 3 jaar terug op het maisperceel gestaan tijdens 50 mm regen in een uurtje. Daar helpt niks voor natuurlijk maar het water stroomde tussen de rijen door naar lagere plekken in het veld. Voor kleinere stortbuien helpt het dan echt wel om water op hogere koppen vast te houden en de lagere plekken niet te laten verzuipen.
T60401
@Herbert Een perceel moet perfect vlak liggen op afschot naar de sloot. Of het moet een golfbaan zijn. Bij een golfbaan kan het water feministen niet van het hoogste deel helemaal naar het laagste stromen.
mike_v
Over het algemeen liggen de rijen waar de maïs in gezaaid wordt, lager dan tussen de rijen in @Herbert, doordat de elementen de grond daar aanduwen. Dan zou je de rugjes in de rij zelf moeten maken wat het zaaiwerk niet ten goede komt lijkt me. Een betere oplossing zou dan zijn dat je in de andere richting gaat bewerken. Dus vermijden dat je van hoog naar laag rijdt/zaait.
dorpsrandhoeve
@mike_v Als het echt flink regent in de heuvels, dan spoelt dat ruggetje ook wel weg.
Jean-PierreK
@dorpsrandhoeve, inderdaad. Een paar jaar geleden zag je dat bij aardappelpercelen die in een komvormig perceel stonden dat het water zich op het laagste punt verzamelde en daar door de ruggen brak en zo verder de helling afstroomde. Drempeltjes moeten die stroming tussen de ruggen voorkomen/verminderen.
Jean-PierreK
@mike_v, wat ruggen teelt betreft, dat klopt. Dat zie je hier nu mooi. Bij de aardappelpercelen zonder drempeltjes zie je nu dat op het laagste punt de ruggen tot boven vochtig zijn. Terwijl hoger op de ruggen kurkdroog ogen.

Bij de percelen met drempels zie je dat over de hele lengte de ruggen onderlangs vochtig zijn.

Ik ben geen aardappeltelers, maar volgens mij moeten die drempels zo teelttechnisch (vochthuishouding) ook nog een voordeel geven.
+1
Noorderling
@Jean-PierreK
Bij mild weer klopt dat.
Bij extreem weer en waterafvoer op het laagste punt, kan snelle afspoeling ook een voordeel zijn.
Als het water gemiddeld genomen niet weg wil, en gewassen te lang onder water staan is het einde verhaal.
Die balans tussen vast houden en greppels trekken is wel spannend.

Op de klei zouden die drempels ook verplicht worden, water zakt hier minder snel weg dan op zand en is ook veel minder droogtegevoelig. Kans op wateroverlast is veel groter dan vochttekort doordat de bodem het niet vast houdt. Grootste obstakel in de pootgoedteelt is dat je er later nooit weer fatsoenlijk doorheen kunt lopen of rijden met een selectiekar. Heb op de klei nog nooit zon drempelmaker gezien, op zand of loss kan het zeker waardevol zijn als je eerder tekorten dan overlast hebt.

In de usa zie je dat ze bij bepaalde hellingswaarden ook in stroken telen. Alfalfa en mais afgewisseld om zo geen enorme modderstromen te creëren. Al is dat ook niet altijd even praktisch.

Heb je nog maïshakselaar foto's of video's uit de oude doos! Help mee!

Op maishakselaars.nl plaatsen we elk jaar opnieuw duizenden foto's van de maisoogst.

Meld je eenvoudig aan voor deze website en maak elke week opnieuw kans op een geldprijs! De 5 meestbekeken van de week worden namelijk beloond!

Lid worden is heel eenvoudig!