Mais schoffelen en gras zaaien in één werkgang

Gewassen hebben stikstof en fosfaat nodig. Deze stoffen komen in de bodem en het water terecht als ze niet of onvoldoende door het gewas opgenomen worden. Maistelers dienen een vanggewas te zaaien als er mais wordt geteeld op zand- of lössgrond. Hiermee wordt voorkomen dat er teveel stikstof uitspoelt in de herfst en winter.  Door het onderzaaien van gras in mais met een lengte van 40 à 50 centimeter wordt het bodemleven gestimuleerd en worden mineralen al eerder en beter vastgehouden. Bovendien staat er na de maisoogst al een vanggewas en hoeft er dus geen grondbewerking uitgevoerd…
Nieuwsgrazer

Reacties

rommert14
Dat is niets nieuws.
county854t
Wat n onzin. Als snijmais normaal bemest wordt, zo rond de 35-40 kuub/ha rundveemest, zijn er geen nutrinienten die nog uitspoelen. Snijmais neemt 100 kg P2O5, 200kg N en 300kg K op bij n opbrengst van ongeveer 50 ton/ha.
Deze regels worden allemaal verzonnen om de snijmais teelt in Nederland onaantrekkelijk te maken. Zoniet onmogelijk.
Wimsumar
Beste County854T:

Quote Reactie van @county854t:
geen nutrinienten die nog uitspoelen.

Jij hebt het tenminste (ook) begrepen! 👍🏽
county854t
@Wimsumar Dank u
jehan
Ben zeer benieuwd hoe dat uit gaat pakken ..als mais op die hoogte is maakt ie vaak een groei sprint ..kan dan zo in 1 week wel een meter groeien ..dat gaan we niet redden om dan alle percelen te kunnen zaaien in die tijd ..
rommert14
@jehan wij moeten elk jaar een bepaald percentage maisland met vanggewas zaaien, gaat meestal wel mooi hij heeft een dag of 5 werk ongeveer.
Favorit614
@jehan heb ze hier al gehoord , dat men er met de kunstmeststrooier over de mais willen gaan om graszaad te zaaien.
Er is geen controle op , als je maar de inspanning hebt gedaan en aankunt tonen dat je graszaad hebt gekocht om vang gewas te zaaien.
Hoe je het doet , maakt niet uit , als je het maar doet
jehan
Als het maar voor 1 oktober gezaaid is
valmet 605
Op tijd een vanggewas zaaien. Proberen wat te zaaien wat bij de oogst beetje houvast geeft. Scheelt veel kapot gereden percelen.
+1
T6040
@valmet 605 Gaat ten koste van de mais. Mais mag tot de eerste meter geen concurrentie ondervinden van onkruid of een groenbemester.
valmet 605
@T6040 dus liever structuur kapot dan theorie dat er misschien een paar procent concurrentie ontstaat....
+2
T6040
@valmet 605 Als de groenbemester te vroeg gezaaid wordt en dit concurreert met de mais mis je zomaar 20% of meer in opbrengst. En als je eind september de mais niet kunt oogsten zonder structuur schade is de grond niet geschikt voor mais.
+1
Wimsumar
Beste T6040:

Quote Reactie van @T6040:
Als de groenbemester te vroeg gezaaid wordt en dit concurreert met de mais [ mis je zomaar 20% of meer in opbrengst.

Geef hierbij even een onderbouwing d.m.v. proefveldresultaten A.U.B..
jehan
@valmet 605 kweekgras dus

Heb je nog maïshakselaar foto's of video's uit de oude doos! Help mee!

Op maishakselaars.nl plaatsen we elk jaar opnieuw duizenden foto's van de maisoogst.

Meld je eenvoudig aan voor deze website en maak elke week opnieuw kans op een geldprijs! De 5 meestbekeken van de week worden namelijk beloond!

Lid worden is heel eenvoudig!