€‹Druk op maisteelt neemt toe
De politieke weerstand tegen het telen van mais op zand en löss, neemt toe. Minister Carola Schouten van LNV gaat mogelijke maatregelen onderzoeken. Mais is gevoelig voor uitspoeling van mineralen. Vanaf 2021 wordt rijenbemesting verplicht op de zuDit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord
Heb je nog maïshakselaar foto's of video's uit de oude doos! Help mee!
Op maishakselaars.nl plaatsen we elk jaar opnieuw duizenden foto's van de maisoogst.
Meld je eenvoudig aan voor deze website en maak elke week opnieuw kans op een geldprijs! De 5 meestbekeken van de week worden namelijk beloond!
Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste reactie
Reacties
Veel beter zou zijn om te gaan verplichten om de rijen korter bij elkaar te gaan zetten zodat de planten mooier verdeeld staan over het gehele perceel. Geeft volgens mij het zelfde resultaat en voor de hakselaars maakt het niks uit met hun rijonafhankelijke bekken.
Ze kunnen veel beter triticale verbouwen.
ja maar de opbrengst is volgens mei nagenoeg gelijk gebleven qua snijmais teelt.
je zien boeren gewoon verstandiger worden. allen telen waar het uit kan qua grond en slagingskans. liever gem 18 ton ds per ha op goede percelen, dan op natte percelen de 12 niet kunnen halen. dan kun je ook gauw een paar ha minder telen.
het gedwongen blijvend grasland, bij eventuele verkoop van grond geen akkerbouwers meer interesse hebben, dus gewoon door blijven melken, ze hebben al bijna weer een middel om ons voor een beetje melk te kunnen laten maken en dat een gedeelte niet (kan) stoppen.
Oja, een jaartje geen derogatie zou ideaal zijn want dan wordt er meer als 5 procent afgeweken van 2012 en dan gooien ze herstelplicht erin en dan is er geen derogatie en een hele klap echt blijvend grasland.
Rantsoenen met mais scoren mileu technisch veel beter, maar daar hoor je niemand over. Ureum van 15 gemiddeld is prima mogelijk met behoud productie en gezondheid.
De Nederlandse veehouders zijn gelukkig zo innovatief dat er altijd wel weer een alternatief gevonden gaat worden, wellicht sorghum?
En hier gaat het mijns inziens mis.Een perfect gewas,dat wel.Maar de uitspoeling is dan veel groter.
Maisteelt moet mogelijk blijven, echter zullen we vroeger moeten oogsten, meer moeten focussen op kwaliteit dan op kwantiteit en de bodem respecteren.
Mest in de rij is werkverschaffing en bodemverstoring.
Nog meer van die oncontroleerbare regeltjes zullen tot meer schandalen leiden. Moet je niet willen.
We hebben het zelfde scenario gezien bij de graanteelt op zandgrond en de eiwit rage van 10 jaar geleden ,,,, dusdanige voorwaardes stellen dat de teelt wordt beëindigd .
De waarschuwingen van wetenschappers over te weinig bodemleven of insecten en vogels die massaal sterven wordt door de politiek gezien als een reden om nog meer in te grijpen in natuurlijke processen met nog meer vernietigingen tot gevolg !. Helaas is onze democratie niet bij machte om dit proces te keren zonder gezichtsverlies voor bestuurders en rechtelijke macht !!.
De invloed van mais op het Brabantse landschap is moeilijk te overschatten. Geen enkel gewas neemt zoveel ruimte in beslag: 60.000 hectare. Dat is 1/8ste van het oppervlak van de provincie. Ter vergelijking: de nummer twee in deze ranglijst, de aardappelteelt, neemt ‘slechts’ 19.000 hectare in beslag.
Landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings © Beeld Werkt
Op de lange duur wordt de maisteelt een probleem, verwacht Spierings. Ze vreest voor bodemverdichting, overbemesting, watervervuiling en uitputting van de grond: ,,Als we op lange termijn kijken naar gezonde voeding, klimaatverandering en een gezonde leefomgeving, dan kan ik me voorstellen dat we tot heel andere keuzes komen dan nu.’’
Ze weten niet waar ze het over hebben.
Jan Bruurs, veehouder in Baarle-Nassau
Spierings wil daarom dat er een debat op gang komt over de vraag hoe mais kan worden vervangen. Ze heeft al enkele alternatieven in gedachten: soja, bataat, sorgum en quinoa. Het voordeel van die gewassen is dat ze met ‘lokale’ mest kunnen worden geteeld. Het is dus ook voor veeboeren interessant, die nu nog worstelen om hun mestoverschot weg te werken. ,,Dit voorstel is geen offensief tegen de Brabantse veestapel. We kunnen ook niet afdwingen dat boeren andere gewassen gaan verbouwen’’, zegt een woordvoerder van Spierings. ,,Maar we willen wél een discussie opstarten over de vraag of mais over tien jaar nog steeds zo belangrijk is.’’
Jan Bruurs, veehouder in Baarle-Nassau en afdelingsbestuurder van de ZLTO, vermoedt dat de provincie weer een manier heeft gevonden om zijn sector een hak te zetten. ,,Ze weten niet waar ze het over hebben’’, zegt de landbouwer, die zelf 120 koeien op stal heeft staan. Van zijn grond is eenderde in gebruik voor het verbouwen van mais. Bruurs verbouwt dat gewas met een goede reden: ,,Koeien eten nu eenmaal graag mais.’’
Akkerbouw in Brabant © Provincie Brabant
Tot nu toe is er niets gevonden dat zo goed is als mais.
Kim Roetert, ZLTO
Maar dat is niet het enige. Mais biedt ook het hoogste rendement. Tien hectare mais levert evenveel veevoer op als vijftien hectare gras. ,,Dan is het sommetje snel gemaakt’’, zegt de agrariër uit Baarle. Hetzelfde geldt voor gewassen als soja en quinoa. ,,Die teelt staat nog in de kinderschoenen. Bovendien hebben we hier te weinig zonuren voor het verbouwen van die gewassen. Terwijl de Brabantse zandgronden zich juist goed lenen voor mais.’’
Woordvoerster Kim Roetert van de ZLTO zegt dat de hoeveelheid mais in Brabant al met 10.000 hec tare is afgenomen. Ze benadrukt dat de landbouwers open staan voor debat: ,,Wij zijn ook op zoek naar alternatieven. Alleen is er tot nu toe niets gevonden dat zo goed is als mais.’’
Overigens hamert Spierings nadrukkelijk op het belang van de landbouw in Brabant. Wat haar betreft is de provincie al toonaangevend als het gaat om de teelt van bomen, aardbeien en asperges. Misschien dat soja, bataat, sorgum en quinoa ook ooit in dat rijtje terecht komen. Alleen moet de mais dan wel inschikken.
Alternatieven voor mais
Bataat oftewel zoete aardappel © Vangelis Thomaidis
Als het aan de provincie ligt wordt het monopolie op mais in Brabant doorbroken. Volgens landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings zijn er boeiende alternatieven voor de snijmais, waar nog niet eens popcorn van kan worden gemaakt. Dit zijn ze:
Bataat
Sorghum © Van Assendelft Fotografie
De bataat staat ook wel bekend als zoete aardappel. Anders dan de naam doet vermoeden is de bataat geen familie van de aardappel. Het is een knol die weinig zetmeel en veel inuline bevat. Dat maakt de bataat interessant voor suikerpatiënten. De knol is volgens de provincie dan ook ‘in opkomst bij de voedingsbewuste consument vanwege de mogelijke positieve gezondheidsaspecten’.
Sorghum
Sojabonen
Sorghum lijkt nogal op mais, alleen heeft in plaats van een kolf een pluim. Het gewas wordt al als alternatief voor mais gebruikt. Voordeel van sorgum is dat het de bodem minder snel verdicht. Ook mooi meegenomen: het levert in verhouding veel op en het is goed bestand tegen droogte. Sorghum heeft een kwart minder water nodig om te groeien dan mais. In Zuid-Frankrijk en Zuid-Duitsland wordt het door veeboeren al gebruikt als alternatief voor mais.
Soja
Quinoa © Robert van Loo
Soja kan een prima vleesvervanger zijn en wordt massaal ingezet in de productie van soja-drankjes. Het gewas kan ook worden gebruikt als extra krachtvoer in de veehouderij. Nu wordt het leeuwendeel van de soja nog geïmporteerd. Het probleem met soja is dat het nogal ‘sterk reageert op het wisselvallige Nederlandse klimaat’. Er wordt nog geëxperimenteerd met manieren om de teelt van soja aan te passen aan het Nederlandse klimaat.
Quinoa
Quinoa wordt als belangrijkste voedselgewas al sinds 6000 jaar in Zuid-Amerika verbouwd. De Inca’s wisten al dat De plant onder koude, voedselarme en droge omstandigheden kan groeien. In Nederland is quinoa pas sinds kort aan een trendgedreven opmars begonnen, nadat het te boek kwam te staan als superfood. Het pseudograan, dat in de verte familie is van spinazie, bevat een hoog gehalte aan eiwitten, essentiële aminozuren en is rijk aan mineralen en vitaminen. In Nederland kan er op een hectare tussen de 2 en 3 ton quinoa per hectare worden geoogst. Maar dan gaat het om oude rassen. Nieuwe rassen worden ontwikkeld, maar hoe ze het doen in het Nederlandse klimaat is onbekend.
brabant.nl/actueel/nieuws/…